Pyszny deser bez pieczenia.
Na długie jesienne wieczory przyda się coś pysznego i prostego w przygotowaniu. Do ubicia śmietany i pokruszenia ciasteczek nie trzeba mieć zdolności cukierniczych. Jako bazę użyję słodyczy od Dr Gerarda. Lubię mieć dobre sprawdzone produkty w swojej kuchni. Tym razem Przygotuję coś pomiędzy śmie tankowcem, a wuzetką. Do tego ciasta potrzebuję następujące składniki:
2 kubki śmietany 30% po 330ml
Serek mascarpone 500g
Masę krówkową w puszce
Ciastka Listki kruche
Wafelki Pryncypałki
kokosowe
Spód:
220g ciastek Listki kruche w polewie kakaowej Dr Gerard
90g roztopionego, przestygniętego masła
Spód:
Do blendera
przełożyć ciastka Listki kruche w polewie kakaowej i zmiksować. Do zmielonych ciastek
dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć
do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównać, lekko docisnąć.
Śmietanę ubić mikserem
z dodatkiem łyżeczki cukru pudru, kiedy śmietana zacznie nam gęstnieć
dodawać po kopiastej łyżce serka mascarpone . Chwilę miksować do całkowitego
połączenia. Taką gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wyrównać.
Masę krówkową rozgrzać w kąpieli wodnej, wyłożyć na krem, wierzch udekorować kawałkami wafelków
Pryncypałek kokosowych. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Prawda, że
proste? Zapewniam, że smakuje wybornie.
Znakomite słodycze od Dr Gerarda mogą nas niejednokrotnie mile zaskoczyć swoim kształtem, smakiem i zastosowaniem.
Wykorzystując
gotowe ciasteczka przygotujemy fantastyczne słodkie niespodzianki. Propozycję
przepisów znajdziecie na stronie http://drgerard.eu/przepisy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz