piątek, 30 października 2020

Pyszny deser bez pieczenia.

Pyszny deser bez pieczenia.

Na długie jesienne wieczory przyda się coś pysznego i prostego w przygotowaniu. Do ubicia śmietany i pokruszenia ciasteczek nie trzeba mieć zdolności cukierniczych. Jako bazę użyję słodyczy od Dr Gerarda. Lubię mieć dobre sprawdzone produkty w swojej kuchni. Tym razem Przygotuję coś pomiędzy śmie tankowcem, a wuzetką. Do tego ciasta potrzebuję następujące składniki:

2 kubki śmietany 30% po 330ml

Serek mascarpone 500g

Masę krówkową w puszce

Ciastka Listki kruche

Wafelki Pryncypałki kokosowe

 

Spód:

220g ciastek Listki kruche w polewie kakaowej Dr Gerard

90g roztopionego, przestygniętego masła

 

Spód:


Do blendera przełożyć ciastka Listki kruche w polewie kakaowej i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.

Śmietanę ubić mikserem  z dodatkiem łyżeczki cukru pudru, kiedy śmietana zacznie nam gęstnieć dodawać po kopiastej łyżce serka mascarpone . Chwilę miksować do całkowitego połączenia. Taką gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wyrównać. Masę krówkową rozgrzać w kąpieli wodnej, wyłożyć na  krem, wierzch udekorować kawałkami wafelków Pryncypałek kokosowych. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Prawda, że proste? Zapewniam, że smakuje wybornie. Znakomite słodycze od Dr Gerarda mogą nas niejednokrotnie mile zaskoczyć swoim kształtem, smakiem i zastosowaniem.

Wykorzystując gotowe ciasteczka przygotujemy fantastyczne słodkie niespodzianki. Propozycję przepisów znajdziecie na stronie http://drgerard.eu/przepisy. Smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz