sobota, 31 października 2020

Kwarantanna dzień pierwszy - Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym

   

Poprzedniego wieczoru dowiedziałam się, że czeka mnie od dziś dziesięcio dniowa kwarantanna, ponieważ miałam kontakt z osobą zarażoną koronawirusem. Moja pierwsza odczucie  złość, nikt by się nie cieszył będą uwięzionym we własnym domu przez najbliższe dziesięć dni. Zaczęłam się gorączkowo zastanawiać co ja będę w tym czasie robić. Na szczęście przypomniała mi się świetna strona z przepisami czytelniczek i fanek dr Gerarda. Postanowiłam wykorzystać te, których jeszcze nigdy nie robiłam i każdego dnia coś przygotuję. Pierwsze dnia, czyli dziś po przejrzeniu strony doszłam do wniosku, że zrobie coś niedużego. Będzie to Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym

Składniki

  • 100 g glutenowej mąki ryżowej
  • 160 ml wody
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Zielona herbata matcha
  • Wafelki Pryncypałki classic
  • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
  • Skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz