sobota, 31 października 2020

Kwarantanna dzień ósmy - Kruche ciastka z drażami Maltikeks

 

            Dziś, w ósmy dzień mojej kwarantanny obudziłam się pełna nadziei, jeszcze dwa dni i koniec. Jak ja się cieszę z tego powodu. Postanowiłam na śniadanie sprawić sobie ciasteczka, na które przepis znalazłam wczoraj na stronie dr Gerarda, to Kruche ciastka z drażami Maltikeks. Po przygotowaniu ich zabiorę się dopiero za resztę dnia. Myślę, że będą świetnym pomysłem na odmienne śniadanie. A po sniadaniu zamierzam pojeździć na moim rowerze treningowym przy ulubionej muzyce a następnie napic się naprawdę dobrej kawy przy ulubionej ksiżce.

Składniki

  • 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz