wtorek, 27 października 2020
Ciasto na herbatnikach Dr Gerarda.
Ciasto na herbatnikach Dr Gerarda.
k W te długie jesienne wieczory chętnie sepędzamy przy kawie, a jak kawo to zazwyczaj sięgamy coś słodkiego do niej. Wśród wielu słodyczy Dr Gerarda, które towarzyszą nam przy kawie mamy chęć na coś przygotowanego własnoręcznie.
Takim właś nie smacznym ciastem z powidłami śliwkowymi, miałem przyjemność delektować się przy popołudniowej kawie.
Polecam to cias to, które nie wymaga pieczenia.
Cisto na herbatnich Dr Gerarda.
Potrzebne składniki:
400 g herbatników VIT’AM MILK AND CHOCOLATE -Dr Gerarda
750 ml śmietany 36%
400 sera na sernik
1/2szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
2 łyżki żelatyny
200 g powideł śliwkowych
300 g masy krówkowej
1 op. draży MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda
Sposób wykonania:
W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, którą lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy i pod koniec doajemy cukier oraz porcjami dodajemy ser. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż do całkowitego połączenia się z masą.
Otrzymaną masę dzilimy na trzy części.
I część miksujemy z dodatkiem kakaa.
II część miksujemy z cynamonem
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno formy układamy warstwę herbatników (herbatniki, które będziemy układać przy brzegu formy możemy odpowiednio przyciąć), na którą wykładamy I część tj. z kakaem.
Na nią układamy następną warstwę herbatników, które smarujemy powidłami śliwkowymi, a na nie wykładamy II część masy z cynamonem.
Następną warstwę herbatników, na którą wykładamy pozostaną masę serową i wygładzamy.
Na koniec dekorujemy nasze ciasto drażami MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda według własnego pomysłu.
Smacznego.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz