wtorek, 27 października 2020

Ciasto na herbatnikach Dr Gerarda.

Ciasto na herbatnikach Dr Gerarda. k W te długie jesienne wieczory chętnie sepędzamy przy kawie, a jak kawo to zazwyczaj sięgamy coś słodkiego do niej. Wśród wielu słodyczy Dr Gerarda, które towarzyszą nam przy kawie mamy chęć na coś przygotowanego własnoręcznie. Takim właś nie smacznym ciastem z powidłami śliwkowymi, miałem przyjemność delektować się przy popołudniowej kawie. Polecam to cias to, które nie wymaga pieczenia. Cisto na herbatnich Dr Gerarda. Potrzebne składniki: 400 g herbatników VIT’AM MILK AND CHOCOLATE -Dr Gerarda 750 ml śmietany 36% 400 sera na sernik 1/2szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka cynamonu 2 łyżki żelatyny 200 g powideł śliwkowych 300 g masy krówkowej 1 op. draży MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda Sposób wykonania: W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, którą lekko studzimy. Śmietanę ubijamy i pod koniec doajemy cukier oraz porcjami dodajemy ser. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż do całkowitego połączenia się z masą. Otrzymaną masę dzilimy na trzy części. I część miksujemy z dodatkiem kakaa. II część miksujemy z cynamonem Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy układamy warstwę herbatników (herbatniki, które będziemy układać przy brzegu formy możemy odpowiednio przyciąć), na którą wykładamy I część tj. z kakaem. Na nią układamy następną warstwę herbatników, które smarujemy powidłami śliwkowymi, a na nie wykładamy II część masy z cynamonem. Następną warstwę herbatników, na którą wykładamy pozostaną masę serową i wygładzamy. Na koniec dekorujemy nasze ciasto drażami MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda według własnego pomysłu. Smacznego.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz