czwartek, 22 października 2020

Sernik z dynią na Kremówkach

Dzisiaj wykorzystałam dynię i produkty Dr Gerarda do przygotowania sernika i wyszedł przepyszny, delikatny deser. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:


Masa serowa

-700 g twarogu sernikowego

-300 ml śmietanki 30%

-6 łyżek cukru

-2 łyżki ekstraktu waniliowego

-3 łyżki żelatyny

-6 łyżek wody


Warstwa dyniowa

-450 g miąższu z dyni 

-2 galaretki pomarańczowe

-2 łyżeczki cukru

-szczypta soli

-500 ml wody


Dodatkowo

-ciastka Kremówka dekorowana od Dr Gerard z kremem czekoladowym i nadzieniem wiśniowym 2 opakowania 

-5-6 kostek mlecznej czekolady 


Sposób przygotowania: na dno formy (24/ 24 cm) wykładam ciastka Kremówka dekorowana od Dr Gerard. Składniki masy serowej dzielę na połowę. Następnie 1,5 łyżki żelatyny zalewam 3 łyżkami zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, 350 g sera miksuję z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką ekstraktu waniliowego, 150 ml śmietanki ubijam i łączę z serem. Żelatynę mieszam dokładnie z 2 łyżkami masy serowej, a następnie łączę z resztą sera. Masę wykładam na ciasteczka i odstawiam do stężenia. Dynię dzielę na części, oczyszczam z gniazda nasiennego, cienko obieram i kroję, zalewam wodą, dodaję cukier, szczyptę soli i gotuję pod przykryciem około 30 minut. Miksuję, dodaję galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia, studzę. Tężejącą masę wykładam na warstwę serową i odstawiam do schłodzenia. Przygotowuję drugą warstwę serową tak samo jak pierwszą i wykładam na warstwę dyniową, wierzch posypuję startą czekoladą i gotowy sernik odstawiam do całkowitego stężenia. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz