Dzisiaj wykorzystałam dynię i produkty Dr Gerarda do przygotowania sernika i wyszedł przepyszny, delikatny deser. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Masa serowa
-700 g twarogu sernikowego
-300 ml śmietanki 30%
-6 łyżek cukru
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-3 łyżki żelatyny
-6 łyżek wody
Warstwa dyniowa
-450 g miąższu z dyni
-2 galaretki pomarańczowe
-2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-500 ml wody
Dodatkowo
-ciastka Kremówka dekorowana od Dr Gerard z kremem czekoladowym i nadzieniem wiśniowym 2 opakowania
-5-6 kostek mlecznej czekolady
Sposób przygotowania: na dno formy (24/ 24 cm) wykładam ciastka Kremówka dekorowana od Dr Gerard. Składniki masy serowej dzielę na połowę. Następnie 1,5 łyżki żelatyny zalewam 3 łyżkami zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, 350 g sera miksuję z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką ekstraktu waniliowego, 150 ml śmietanki ubijam i łączę z serem. Żelatynę mieszam dokładnie z 2 łyżkami masy serowej, a następnie łączę z resztą sera. Masę wykładam na ciasteczka i odstawiam do stężenia. Dynię dzielę na części, oczyszczam z gniazda nasiennego, cienko obieram i kroję, zalewam wodą, dodaję cukier, szczyptę soli i gotuję pod przykryciem około 30 minut. Miksuję, dodaję galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia, studzę. Tężejącą masę wykładam na warstwę serową i odstawiam do schłodzenia. Przygotowuję drugą warstwę serową tak samo jak pierwszą i wykładam na warstwę dyniową, wierzch posypuję startą czekoladą i gotowy sernik odstawiam do całkowitego stężenia. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz