Jesień daje nam mnóstwo dojrzałych owoców i warzyw. Takim warzywem typowo jesiennym jest dynia. Dynia nie dość, że jest bardzo smaczna to jest również bardzo zdrowym warzywem i do tego niskokalorycznym, przyspiesza metabolizm, ponieważ ma dużo błonnika, więc można ją jeść do woli. W pestkach dyni znajdują się najbardziej wartościowe tłuszcze roślinne. Z dyni można przygotować mnóstwo bardzo smacznych potraw. Z miąższu można przygotować smakowite zupy, farsz do naleśników, racuchy można również dodać do deserów. Usmażone pestki dyni dodane do sałatek lub do ciast i ciasteczek ziarnistych nadają im świetnego smaku. Natomiast olej z pestek dyni jak najbardziej nadaje się do przygotowania różnych sosów i dresingów do sałatek.
Jesień to idealny czas na to, aby jak najwięcej różnych potraw przyrządzać z tego warzywa.
Dynię można zamarynować, można z dyni z dodatkiem innych owoców przyrządzić na zimę pyszny dżem do słoików
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz