środa, 28 października 2020

Kremy, masy do tortów.

 

Kremy, masy do tortów.


Torty przygotowuje na specjalne okazje więc zdarza się, że piekę je dosłownie z cztery, pięć sztuk w roku. Jednak u mnie uwielbiają kremy do tortów i potem jest bitwa kto wyjada resztki z miski. Za nim wybiorę krem czy dekorację długo się nad nią zastanawiam jak ma być przygotowana. Wybieram się na zakupy cukierniczego gdzie mam fachową pomoc i pani zawsze mi doradzi co wybrać. I tak dowiedziałam się, że tort można otynkować. Najlepiej przygotować krem maślany mi pani doradziła bo możemy go barwić na rozmaite kolory jakie nam będą odpowiadać. Do tego trzeba mieć szpachle cukierniczą nie ze sklepu budowlanego tylko do produktów spożywczych. Na początek trochę trzeba wydać ale te przybory będą nam służyć przez kilka lat. Będziemy mogli nią zrobić idealny kant tortu i wygładza. Do tego jak ktoś nie ma warto się zaopatrzyć w szpatułę cukierniczą. Oczywiście pieczemy biszkopt i przekładamy go ulubionymi kremami. A następnie przygotowujemy krem maślany. Pierwszą warstwę nakładamy szpatułą bardzo cienko tak aby jedynie przykryć ciacho. Najlepiej jak mamy talerz obrotowy to łatwiej nam będzie się nakładało. Ja mam patere do ciast na nóżce i też sobie świetnie radzę. Następnie jedziemy boki szpachlą i wygładzamy. Następnie do lodówki. Po schłodzeniu nakładamy kolejną warstwę i postępujemy tak samo. Górę szpatułą. I tak możemy go dobrze schłodzić i nakładać masę cukrową lub inne dekoracje. Bardzo proste prawda. Na stronie dr Gerarda możemy znaleźć przepisy na ciasta i torty i tak znalazłam przepis na tort z idealnym kremem do wykorzystania do biszkoptu ze śmietany kremówki i czekolady. Polecam spróbować.

https://drgerard.eu/torcik-czekoladowy-z-bananami/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz