Razem z moją przyjaciółką Asią mieliśmy kilka magicznych miejsc w Polsce do których często wyjeżdżaliśmy na weekendy.Czasami to ja robiłem jej niespodziankę,a innym razem to Asia zaskakiwała mnie swoimi pomysłami.Tak też się stało tym razem.Asia zaprosiła mnie na powtórny wypad do Torunia.Zrezerwowaliśmy ten sam hotel co wcześniej.Jeszcze raz jeździliśmy zabytkowym samochodem-meleksem i zwiedzaliśmy w ten sposób miasto.Dużo spacerowaliśmy ,by potem posiedzieć sobie na barce zajadając się naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr Gerard.Wszystko było super,ale ciągle mi coś nie pasowało..dlaczego tak się dzieje?Ostatniego dnia Asia powiedziała mi ,że dostała pracę swoich marzeń -dziennikarki w Stanach Zjednoczonych i wyjeżdża na stałe.Było mi strasznie smutno,bo wiedziałem,że to jest nasze pożegnanie.By zachować miłe wspomnienia zaprosiłem Asię do cukierni na pyszny sernik z różową truskawkową pianką.Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard..."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)?Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz