poniedziałek, 26 października 2020

Dynia gigant.

          Mamy jesień, na działkach okres sprzątania, zbierania ostatnich owoców, robienia przetworów. Mój brat zaangażował się w pracę na działce. Po prostu odbiło mu na tym punkcie. Ostatnio do domu przytaszczył dynię giganta. Potrzebował pomocy przy zapakowaniu jej do samochodu. Teściowa się załamała, co zrobić z tej dyni? Na dekorację Halloween – ową za duża. Zupy z dyni wyszłoby dla pułku wojska, kompotu też. Może jakiś deser lub placek? Poprosiła mnie bym znalazł jakiś przepis w Internecie. Usiadłem do kompa, uszykowałem ciastka Kremówka dekorowana od „dr Gerard” i zacząłem przeglądać strony z przepisami. W oko wpadł mi taki, w którym można wykorzystać ciastka Listki kruche. Oto on:

Składniki:

  • Ciastka Listki kruche „dr Gerard” (do wyłożenia blachy do pieczenia)
  • 400 g pieczonej dyni
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy
  • Aromat pomarańczowy.

Przygotowanie

          Obierz dynię ze skóry, upiecz ją, wystudź. Następnie chłodną dynię przełóż do naczynie, w którym będzie miksowana, dołóż twaróg i serek mascarpone. Wszystko zmiksuj, dodaj aromat. Dodawaj stopniowo, jajka, budyń, cukier, kartoflankę, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Blachę do pieczenia wyłóż ciastkami Listki kruche. Następnie wyłóż masę na blachę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz ok godzinę.

          W mojej rodzinie mamy pszczelarzy, więc do każdego deseru dodajemy lub dekorujemy go miodem. Domyślam się, że Mamusia podając den deser z dyni uszykuje miseczkę ciekłego miodu do polania. Nie do końca to rozumiem, ale miód podobno jest zdrowy i należy go jeść, szczególnie w okresie jesieni.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz