Śliwkowe przysmaki.
Rodzime owoce prosto z sadu. Śliwki pyszne, słodkie, mało kaloryczne i zdrowe. Możemy je wykorzystać do potraw słodkich oraz wytrawnych. Najprostszy deser to kilogram słodkich, dojrzałych śliwek. Myjemy, przecinamy na pół, wyrzucamy pestkę. Układamy je na wysmarowanej masłem blaszce ja najczęściej piekę w formie od tarty. Wykładamy śliwki i przygotowujemy kruszonkę z masła, mąki oraz cukru. Posypujemy nią owoce i wkładamy do piekarnika na dwadzieścia minut. Deser do kawy gotowy. Do kruszonki możemy także dodać pokruszone pełnoziarniste ciastka zbożowe wit’ AM dr Gerarda. Wzbogacą smak kruszonki. Podobny przepis na jesienny przysmak znajdziemy na stronie dr Gerarda z przepisami. Link do strony:
https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam/
Oczywiście jak sezon śliwkowy to muszą być powidła. Ja robię część z czekoladą, goździkami i cynamonem. Potem są idealnym dodatkiem do naleśników, ciastek czy kanapek. Na niedzielę przygotowałam placek ze śliwkami. Najprostszy na świecie. Teraz mamy śliwki a jak są wiśnie lub morele to ich używam. Potrzebujemy dwie szklanki mąki, kostka margaryny, pół szklanki cukru, trzy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Masło utrzeć z cukrem dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Można dodać łyżeczkę octu. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy śliwki można na wierzch zrobić kruszonkę to będzie wzbogacone. Polecam śliwki do różnych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz