Ciasto
-2 szklanki startej marchewki na małych oczkach
-2 szklanki mąki pszennej
-6 jajek
-1 szklanka oleju rzepakowego
-1 szklanka cukru
-1,5 łyżeczki sody
Krem
-400 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
-1 śmietan-fix
Budyń
-700 ml soku marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowego
-pół szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe
-100 g margaryny
Dodatkowo
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard opakowanie z mlekiem i czekoladą
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę mieszam z sodą, w misce miksuję jajka z cukrem na gładką masę, następnie dodaję olej i mąkę. Na końcu dodaję startą marchewkę i mieszam. Blaszkę (około 22/35 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder ze śmietan-fixem i serek mascarpone. Krem wykładam na blat ciasta (zostawiam trochę kremu na wierzch), rozkładam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerarda (w równych odstępach). Budyń: do garnka wlewam sok i gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam budynie i wlewam do gotującego się soku, mieszam, aż do zgęstnienia. Ściągam z palnika, dodaję margarynę i miksuję. Gorący budyń wylewam na ciastka i przykrywam drugim blatem, smaruję pozostawionym kremem. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Najlepsze po schłodzeniu. Koniecznie przygotujcie, a do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz