piątek, 23 października 2020

Smakowity deser

Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto marchewkowe z kremem, ciastkami zbożowymi, budyniem marchewkowym i orzechami na wierzchu. Idealne do kawy lub herbaty w jesienne dni. Smakowity początek weekendu. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:


Ciasto

-2 szklanki startej marchewki na małych oczkach

-2 szklanki mąki pszennej 

-6 jajek

-1 szklanka oleju rzepakowego

-1 szklanka cukru 

-1,5 łyżeczki sody


Krem

-400 ml śmietany 30%

-3 łyżki cukru pudru

-250 g serka mascarpone

-1 śmietan-fix


Budyń

-700 ml soku marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowego

-pół szklanki mleka

-2 budynie śmietankowe 

-100 g margaryny 


Dodatkowo

-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard opakowanie z mlekiem i czekoladą 

-szklanka posiekanych orzechów włoskich 


Sposób przygotowania: ciasto: mąkę mieszam z sodą, w misce miksuję jajka z cukrem na gładką masę, następnie dodaję olej i mąkę. Na końcu dodaję startą marchewkę i mieszam. Blaszkę (około 22/35 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder ze śmietan-fixem i serek mascarpone. Krem wykładam na blat ciasta (zostawiam trochę kremu na wierzch), rozkładam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerarda (w równych odstępach). Budyń: do garnka wlewam sok i gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam budynie i wlewam do gotującego się soku, mieszam, aż do zgęstnienia. Ściągam z palnika, dodaję margarynę i miksuję. Gorący budyń wylewam na ciastka i przykrywam drugim blatem, smaruję pozostawionym kremem. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Najlepsze po schłodzeniu. Koniecznie przygotujcie, a do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz