piątek, 30 października 2020
Imieniny z dr. Gerardem
Tak się złożyło że imieniny odbyły się ze słodyczami dr. Gerarda. Viola była zadowolona z prezentów które otrzymała, a goście ze smacznego ciasta które przygotował z przepisu ze strony http://drgerard.eu/przepisy, poniżej podaję przepis
Ciasto
Spód:
• 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco od dr. Gerarda
• 3 łyżki oleju kokosowego
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
• 200g gorzkiej czekolady
• 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
• 50 g masła lub oleju kokosowego
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 3 łyżki cukru pudru
• Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie
przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka
do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony
spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce
Smacznego
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami Dr Gerard i płatkami róży.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz