wtorek, 27 października 2020

W pandemi

Miałem z żoną ochotę na jakieś ciastka. Poszedłem do osiedlowego sklepiku i kupiłem ciastka Kremówka dekorowanaod firmy Doktor Gerard. Kupiłem też cytrynę, twarug, śmietanę i inne zakupy tak jak mleko bułki. Mamy pandemię więc idę tylko rano po zakupy. Miałem czas więc zrobiłem też sernik linpone z przepisu z strony Doktora Gerarda. Córka wruciła z pracy po drodze odbierając wnuczkę zasiedliśmy do obiadu.Po obiedzie zrobiliśmy kawę. Ja zabawiałem moją wnuczkę. Tak upływa dzień po dniu. Od firmy Doktor Gerard. Składniki SPÓD: • 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard • 60 g masła • łyżeczka ekstraktu cytrynowego MASA SEROWA: • 700 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • łyżeczka cukru cytrynowego • łyżeczka cukru pudru • łyżeczka cukru waniliowego • starta skórka z 1 cytryny • 4 łyżeczki żelatyny • starta skórka z 1 cytryny • garść malin (albo więcej) • pół szklanki gorącej wody • 1 fix do śmietany • 6 ciastek- Mafijne Lemon LEMON CURD: • 1 cytryna • 1 jajko • 1 żółtko • 50 g cukru • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego • 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego • 1 łyżeczka żelatyny • 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania SPÓD WYKONANIE: Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. MASA SEROWA WYKONANIE: Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin. LEMON CURD WYKONANIE: Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz