Piernikowe ciasto
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie przyprawy do piernika
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie przyprawy do piernika
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
Czekoladowy sernik
-1 kg sera 3-krotnie zmielonego
-1,5 szklanka cukru
-5 jajek
-1 budyń waniliowy
-4 łyżki kakao
-1 kg sera 3-krotnie zmielonego
-1,5 szklanka cukru
-5 jajek
-1 budyń waniliowy
-4 łyżki kakao
Pianka
-150 g jogurtu naturalnego
-400 g śmietany kremówki 30%
-3 łyżki konfitury wiśniowej
-2 galaretki wiśniowe
-2 łyżki cukru pudru
-150 g jogurtu naturalnego
-400 g śmietany kremówki 30%
-3 łyżki konfitury wiśniowej
-2 galaretki wiśniowe
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-pierniczki od Dr Gerarda z nadzieniem pomarańczowo- cynamonowym opakowanie
-50 g czekolady deserowej
-pierniczki od Dr Gerarda z nadzieniem pomarańczowo- cynamonowym opakowanie
-50 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania: piernikowe ciasto: jajka ubijam z cukrami, mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika i dodaję do jajek na przemian z olejem oraz letnim mlekiem i mieszam. Tak przygotowane ciasto przelewam do blaszki (około 24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Czekoladowy sernik: wszystkie składniki przekładam do garnka i dokładnie mieszam, a następnie gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przelewam na wystudzone piernikowe ciasto i rozkładam pierniczki od Dr Gerarda. Po przestudzeniu wstawiam do lodówki. Pianka: śmietankę ubijam, pod koniec dodaję puder oraz jogurt i konfiturę wiśniową. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i lekko tężejące dodaję do pianki. Po dokładnym wymieszaniu piankę wykładam na pierniczki. Wierzch posypuję kawałeczkami czekolady deserowej. Dokładnie schładzam i gotowe. Do przygotowania świątecznych wypieków wykorzystajcie niezastąpione słodkości od Dr Gerarda z oferty sezonowej. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz