środa, 26 lutego 2020

Ciasteczka z dyni


Witam. Kilka dni temu brałam udział w spotkaniu gospodyń wiejskich. Panie przygotowały mnóstwo pysznych dań, nie zapomniały także o słodyczach. Na stole stały talerze pełne jedzenia, i talerze ze słodyczami. Zaskoczyły mnie słodycze, które znałam. Były to słodycze firmy ,,Dr Gerard”. Rozpoznałam ciastka Pryncypałki o nowym orzechowym smaku. Były tam jeszcze ciasteczka z dyni. I właśnie ten przepis chcę Wam dzisiaj przekazać. Potrzebuję składników takich jak :1 szklankę pszennej mąki pełnoziarnistej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, ¾ szklanki puree z dyni, ¼ szklanki oleju, ¾ szklanki cukru, pół tabliczki gorzkiej czekolady. Teraz czas na dyniowe piure. Dynię kroję na pół, następnie układam na blaszkę skórą do dołu i piekę w 200 stopniach przez około godzinę. Następnie usuwam  pestki, a potem wydłubuję łyżką miąższ z dyni, i miksuję go blenderem na gładkie puree. I zabieramy się za robienie ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce łączę suche składniki, w mniejszej mieszam, przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodaję dyniowe puree, i wszystko ponownie miksuję. Powoli dodaję mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Mieszam krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodaję czekoladę i delikatnie mieszam. Przy pomocy łyżki nakładam na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia kleksy. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wkładam blachę do piekarnika. Piekę 12 – 14 minut. Mimo wszystko, nie ma to jak ciasteczka draże ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz