środa, 19 lutego 2020

Miodownik z masą


Witam.Wczoraj dostałam kilka paczek słodyczy firmy ,,Dr Gerard”. Otrzymałam ciastka Pryncypałki o nowym orzechowym smaku. Dziś w zamian za tą sprawioną dla mnie przyjemność, ja odwdzięczę się ciastem miodowym. Potrzebne mi będą składniki takie jak: 650 g mąki pszennej, 120 g masła, 250 g cukru pudru, 3 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 1 łyżka octu, 2 jajka. Masło, cukier puder i miód przekładam do garnka i rozpuszczam na małym ogniu. W osobnej misce mieszam sodę z octem i natychmiast dodaję do rozpuszczonych składników. Podgrzewam chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty. Zestawiam z ognia, i około 7 minut studzę, stale mieszając. Następnie wbijam jaja, i dokładnie roztrzepuję trzepaczką. Partiami dodaję do ciasta mąkę, mieszam. Gdy ciasto jest już gęste i ciężko mi wyrabiać go łyżką, przekładam je na stolnicę, i podsypuję mąką i wyrabiam rękoma. Dzielę na sześć równych części. Każdą cieniutko rozwałkowuję i wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piekę w 180 stopniach przez 15 minut. Studzę. Będzie jeszcze potrzebna pyszna, puszysta masa. A do tego potrzebne mi są składniki takie jak: 2 budynie waniliowe, 500 ml mleka, 4 łyżki cukru, puszka masy kajmakowej, 250 gramów masła. Budynie przygotowuję na pół litra mleka. Z dodatkiem 4 łyżek cukru. Studzę. Masło miksuję na puch, dodaję masę kajmakową z puszki I to wszystko mieszam. Placki przekładam masą, i czekam aż wszystko razem się połączy. Najlepiej smakuje na drugi dzień. A ja teraz zjem pyszne ciasteczko czyli Pryncypałki o nowym orzechowym smaku ,,Dr Gerard”, które można kupić w każdym sklepie, i nie trzeba przy tym dużo się napracować. Pozdrawiam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz