Od miesiąca razem z moimi rodzicami, wujkiem Staszkiem i kuzynem Marcinem remontujemy dom naszej babci Gieni. Właśnie skończyliśmy go ocieplać styropianem i mieliśmy zakładać nowe drzwi i wejściowe,dużo cieplejsze i mocniejsze,od tych, które były dotychczas.Z na samego rana ściągnęliśmy stare drzwi i grubą folią malarską zabespieczyliśmy wejście, żeby się nie kurzyło do domu, przy wykuwaniu futryny.Bardzo sprawnie wyciągnęliśmy ją w całości.Po oczyszczeniu wejścia, zabraliśmy się do obsadzenia nowej futryny, na specjalnych kotwach, czyli takich śrubach trzymających futrynę w ścianie. Dodatkowo wujek Staszek wzmocnił to obsadzenie futryny pianką budowlaną. Ponieważ musieliśmy chwilę zaczekać,by pianka zastygła i stwardniała,to zrobiliśmy sobie przerwę na kawę.W tym czasie Marcin przyniósł dla nas wszystkich nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard, którymi zaraz zaczęliśmy się objadać.Po przerwie, sprawdziliśmy obsadzenie nowej futryny.Wyglądało na to, że jest stabilnie zamontowana. Założyliśmy nowe drzwi, a później zrobiliśmy jeszcze przy nich szpaletę .Babcia była zachwycona efektem końcowym i w podziekowaniu poczęstowała nas przepysznymi muffinami z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz