sobota, 29 lutego 2020

bal maskowy

Luty to końcówka karnawału. Dlatego postanowiliśmy z przyjaciółmi uczcić ten cudowny okres i zrobić wspólny bal maskowy. Motywem przewodnim były postaci z bajek. Ja z mężem p4zebralismy się za Shreka i Fiomę. Nasze staje wypozyczylismy w wypożyczalni w pobliżu domu. Świetnie odwzorowują nasze postaci. Każda z par zobowiązała się przygotować coś na te uroczystość. Nauczony doświadczeniem włączyłam od razu przepisy dr Gerarda i znalazłam tam sernik nowojorski, który od razu wpadł mi w oko. A oto przepis: 

Składniki 

Spód: 
 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard 
75 g roztopionego masła 

Masa serowa: 
1 kg sera na sernik 
2 jajka 250 g cukru 
3 łyżki mąki 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
skórka i sok z jednej cytryny 
300 ml kwaśnej śmietany 

Solony karmel: 
100 g cukru 
 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
sól morska 

 Sposób przygotowania 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard. Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia. Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy. 

Solony karmel 
Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz