Pewnego popołudnia zadzwonił telefon, była to moja przyjaciółka, której nie widziałam kilka tygodni od jej wyprowadzki do innego miasta. W trakcie rozmowy zaprosiłam ją następnego dia na obiad i deser. Po rozłączeniu się szybko pobiegłam do sklepu po potrzebne zakupy, a następnie zabrałam się za obiad. Należało przyprawić i zapanierować mięso aby następnego dnia było w odpowiednim smaku gotowe do upieczenia. Na deser przygotowałam Mus bananowo-czekoladowy z rurkami waflowymi Rolls Rolls. Musze się pochwalić, że wyszłedł pyszny. Przepis zaczerpnęłam ze strony internetowej dr Gerarda.
Mus bananowo-orzechowy z rurkami waflowymi Rolls Rolls.
Składniki:
- 2 banany
- 50 g masła orzechowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 4 rurki waflowe z kremem orzechowym Dr Gerard
- ½ banana
- 2 łyżki bitej śmietany
- 1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków arachidowych
- 4 rurki waflowe Rolls Rolls
Banany kroimy w plasterki. Chowamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamrożone plasterki bananów miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Na dno każdego z pucharków wsypujemy pokruszone 2 rurki, które stworzą chrupiącą bazę. Na wierzch wykładamy mus bananowo-orzechowy. Deser dekorujemy: bitą śmietaną, kawałkami orzechów arachidowych, plasterkami świeżego banana oraz dwiema rurkami waflowymi z kremem orzechowym. Podajemy niezwłocznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz