Masło klarowane
Masło klarowane do
czego możemy je używać oraz czym się różni od masła czy oleju?
Masło klarowane robi się z dobrej jakości masła. Jest to czysty
tłuszcz bez dodatku wody i białka. Składa się prawie w stu
procentach z mlecznego tłuszczu. Takie masło każdy z nas może
sobie przygotować w domu potrzeba garnka z grubym dnem i kilogram
dobrej jakości masła oraz cierpliwości lub kupić gotowe w
sklepach. Możemy je wykorzystywać do smażenia mięs, warzyw,
pieczenia czy duszenia. Idealne do przygotowania pączków na tłusty
czwartek lub racuchów. Podczas jego podgrzewania długotrwałego nie
powstają szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Też ma
dobroczynny wpływ na nasz organizm choć by nie podnosi cholesterolu
czy bogactwo witamin A, D, E, K, które są dobrze wchłaniane,
wzmacnia organizm ale także korzystnie wpływa na przemianę
materii. I wiele innych wartości odżywczych. Co ciekawe masło
klarowane znane jest już od bardzo dawna. Pochodzi głownie z
rejonów Azji, Indii czy tybetu. Jak wiemy te kraje słyną z różnych
metod leczenia. I także ten rodzaj masła wykorzystywany jest także
w kosmetyce jak również w medycynie ajurwedyjskiej. Warto więc
zagłębić się w jego walory i zacząć je stosować w swojej
kuchni. Warto zajrzeć na stronę dr Gerarda i skorzystać z
przepisów blogerek i możemy jakiś smaczny słodki przysmak z
wykorzystaniem właśnie masła klarowanego przygotować.
https://drgerard.eu/przepisy-blogerek/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz