wtorek, 18 lutego 2020

Masło klarowane.


Masło klarowane

Masło klarowane do czego możemy je używać oraz czym się różni od masła czy oleju? Masło klarowane robi się z dobrej jakości masła. Jest to czysty tłuszcz bez dodatku wody i białka. Składa się prawie w stu procentach z mlecznego tłuszczu. Takie masło każdy z nas może sobie przygotować w domu potrzeba garnka z grubym dnem i kilogram dobrej jakości masła oraz cierpliwości lub kupić gotowe w sklepach. Możemy je wykorzystywać do smażenia mięs, warzyw, pieczenia czy duszenia. Idealne do przygotowania pączków na tłusty czwartek lub racuchów. Podczas jego podgrzewania długotrwałego nie powstają szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Też ma dobroczynny wpływ na nasz organizm choć by nie podnosi cholesterolu czy bogactwo witamin A, D, E, K, które są dobrze wchłaniane, wzmacnia organizm ale także korzystnie wpływa na przemianę materii. I wiele innych wartości odżywczych. Co ciekawe masło klarowane znane jest już od bardzo dawna. Pochodzi głownie z rejonów Azji, Indii czy tybetu. Jak wiemy te kraje słyną z różnych metod leczenia. I także ten rodzaj masła wykorzystywany jest także w kosmetyce jak również w medycynie ajurwedyjskiej. Warto więc zagłębić się w jego walory i zacząć je stosować w swojej kuchni. Warto zajrzeć na stronę dr Gerarda i skorzystać z przepisów blogerek i możemy jakiś smaczny słodki przysmak z wykorzystaniem właśnie masła klarowanego przygotować.
https://drgerard.eu/przepisy-blogerek/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz