Wspaniałe ciasto
Kiedy waszym domu są słodycze od dr. Gerarda panuje radość i
zadowolenie. Ciastka rurki waflowe Rolls – Rolls od dr. Gerarda są lubiane
przez każdego domownika, oraz każdy rodzaj ciasta
Ciasto:
2 szt. jajek
100 g masła
(miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody
0,5 szkl. śmietany
18% tł.
140 g powideł
śliwkowych
240 g mąki
1 płaska łyżeczka
Sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy
korzennej Dr. Gerarda
Warstwa budyniowa:
200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak
waniliowy Dr. Gerarda
150 ml śmietanki 30%
tł.
Przełożenie:
150 g powideł
śliwkowych
Do dekoracji:
100 g czekolady
gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
tł.
1 opak. Blasku pereł
Dr. Gerarda
Przygotowanie
1
Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj
żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i
przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę
i delikatnie wymieszaj z ciastem.
2
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do
podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Czas pieczenia: o 70
min.
Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz