piątek, 28 lutego 2020

Co to jest masło klarowane

Masło, któremu zarzuca się tworzenie blaszek miażdżycowych, ma swój lepszy odpowiednik w postaci masła klarowanego, które nie wpływa na profil lipidowy, a oprócz tego ma sporo prozdrowotnych właściwości. Masło klarowane Masło klarowane jest niezbędnym składnikiem indyjskiej diety, w której określane jest jako „ghee” i można je tam znaleźć praktycznie w każdej potrawie. Zabieg klarowania polega na podgrzewaniu tłuszczu mlecznego na małym ogniu aż do roztopienia. Obok innych tłuszczów masło klarowane wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami: nie jełczeje oraz nie przypala się nawet w wysokiej temperaturze, a dodatkowo, można je przechowywać w lodówce przez długi czas. Ważne Masło klarowane ma sporo drogocennych właściwości zdrowotnych: • nie podnosi cholesterolu we krwi, • zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, • kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, • bogate jest w witaminy A, D, E i K, które są dobrze wchłaniane, • reguluje układ hormonalny. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne Zastosowanie masła klarowanego Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) sprawia, że można je wykorzystywać zarówno do duszenia, smażenia oraz pieczenia. W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się do smażenia pączków czy frytek, ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans, odpowiedzialne za tworzenie blaszek miażdżycowych. Masło klarowane podkreśla smak wielu potraw między innymi naleśników, warzyw czy jajecznicy. Można śmiało je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs.Znalazłem to na stronie https://bonavita.pl/maslo-Szukając informacji o maśle klarowanym delektowałem się drażami od firmy Doktor Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz