W dniu imienin
Jak co roku o tej porze spotykamy się u naszej Krystyny na
jej imieninach. Kwiaty gratulacje, słodycze od dr. Gerarda, i pyszne ciasta ze
strony http://drgerard.eu/przepisy.
Oto jedno z nich
Składniki
- Składniki na biszkopt
- 10 jajek (dużych)
- 30 dkg cukru
- 30 dkg mąki tortowej
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy
- Składniki na masę
- -puszka masy krówkowej o smaku
tiramisu , (kajmak,bakalland) 460g od dr. Gerarda
- - 1 kostka masła lub margaryny
(25 dkg)
- -50 ml spirytusu
- -wiśnie drążone
- -600 ml śmietany (30%)
- -1 cukier waniliowy
- -3 śmietan-fix
- -2 łyżki cukru pudru
- -1 dżem porzeczkowy
- 1 czekolada (deserowa od dr.
Gerarda
- Nakropienie:
- -1/2 litra nakropienia (woda
przegotowana )
- -1 cytryna(sok z cytryny)
- -3 łyżki cukru
- -50 ml spirytusu(według
uznania)
- Forma do pieczenia 24 x 24
łatwe
|
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,
dalej ubijając do wyczerpania cukru.
Następnie dodać żółtka,olej .
Na koniec dodajemy,
przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Forma do pieczenia 24 x 24
Masa
Masło utrzeć na pulchną masę,
dodawać po łyżce
masy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.
Dobrze całość połączyć.
Zostawić masy do obsmarowania,
boków tortu i wierzchu
Śmietanę dobrze schłodzoną,
ubić z cukrem
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,
dalej ubijając do wyczerpania cukru.
Następnie dodać żółtka,olej .
Na koniec dodajemy,
przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Forma do pieczenia 24 x 24
Masa
Masło utrzeć na pulchną masę,
dodawać po łyżce
masy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.
Dobrze całość połączyć.
Zostawić masy do obsmarowania,
boków tortu i wierzchu
Śmietanę dobrze schłodzoną,
ubić z cukrem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz