sobota, 29 lutego 2020

Coś słodkiego

                              Pewnego sobotniego popołudnia siedzieliśmy z mężem rozmawiając przed telewizorem nagle naszła nas ochota na coś słodkiego, jakieś ciastka, słodycze, może ciasto... Mąż bardzo lubi piec ciasta, ja zazwyczaj mu tylko pomagam, ponieważ osobiście wolę te słone potrawy, nie słodkie ciasto. Ciasta zdecydowanie lepiej wychodzą mężowi. Nie dość, że lubi to robić to jeszcze wychodzą mu naprawdę smaczne. W ich wykonanie wkłada wiele serca, ja jak muszę to robię ciasta, a to od razu czuć różnicę w smaku. Przejrzeliśmy szybko internet w poszukiwaniu czegoś ciekawego i jak zwykle nasze poszukiwania zakończyły się na stronie internetowej dr Gerarda. Wybór padł na sernik na zimno z truskawkami, prosty i szybki przepis, polecam wszystkim.

Składniki

Na spód:
  • 200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 50 g migdałów
  • 60 g masła
Masa serowa:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 9 płatków żelatyny (18 g)
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
 Dekoracja:
  • 4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 3 łyżki konfitury truskawkowej
  • 10 truskawek
Sposób przygotowania


W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz