sobota, 29 lutego 2020

Wypad na łyżwy

            W pewne czwartkowe popołudnie, wybraliśmy się z mężem na łyżwy. Nie byłam pewna czy jeszcze potrafię jeździć dlatego odrobinkę się bałam. Wydobyłam z piwnicy łyżwy swoje i męża, porządnie je odkurzyłam i obejrzałam, czy nadają się jeszcze do jazdy. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że przydałoby im się ostrzenie. żaden problem, na naszym lodowisku robią to za drobną opłatą. Spakowaliśmy do plecaka słodycze i draże dr Gerarda, ubraliśmy się ciwoło i ruszyliśmy na łyżwy. Na lodowisku udało nam się naostrzyć płozy i podczas jeżdżenia uniknąć upadku, także wypad można uznać za udany i bez kontuzyjny.  Po powrocie do domu mąż postanowił upiec ciasto, szybko znalazłam przepis na stronie internetowej dr Gerarda i zabrał się od razu do pracy.


Tarta śmietankowa z PryncyPałkami 


Skłądniki


Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania

 \Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz