sobota, 29 lutego 2020

Zwiedzanie stolicy

                   Na weekend umówiliśmy się z przyjaciółmi, że odwiedzimy ich, a że mieszkają w Warszawie czeka nas kawałek drogi do przebycia. Mąż od razu usiadł i zaczął spisywać miejsca, które musi zobaczyć w stolicy. Na liście znalazł się między innymi Pałac Kultury, Park Łazienkowski, Stare Miasto czy Muzeum Powstania Warszawskiego. Przyjaciółka obiecała nam poświęcić cały dzień na zwiedzanie, w końcu jedziemy tam na cały weekend, to zdążymy zobaczyć to co zaplanowaliśmy. Jednak aby nie jechać z pustymi rękami, postanowiłam przygotować coś słodkiego na miłe powitanie. Przepis znalazłam na stronie dr GerardaL

Torcik czekoladowy z bananami

Składniki
Spód:
  • 220g maślanych herbatników w polewie kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard
  • 90g roztopionego, przestygniętego masła
Krem:
  • 700ml śmietanki kremówki 30%
  • 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 10g żelatyny
  • 100ml zimnej wody
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
  • 3 banany
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Wierzch:
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
  • kakao do posypania
Sposób przygotowania


Krem:
1. Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
2. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
W międzyczasie przygotujemy spód.
Spód:
3. Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować.
Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
4. Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
5. Banany obrać i dokładnie skropić sokiem z cytryny.
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać przez około 2 minuty. Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Wierzch:
7. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz