Najlepsze do herbatki
Co może być leprze, smaczniejsze jak słodycze od dr.
Gerarda. Zosia do popołudniowej herbatki zajada pryncypałki o smaku orzechowym
od dr. Gerarda, oraz najlepsze ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki na ciasto:
3 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków od dr. Gerarda
150 ml oleju rzepakowego
150 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie
rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal
ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta,
mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do
jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do
pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch
wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na krem:
400 ml mleka
budyń waniliowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy
budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się
kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli,
po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać
stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do
lodówki do ochłodzenia i stężenia.
Ponadto:
200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną od dr.
Gerarda
70 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem,
wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej.
Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz