czwartek, 27 lutego 2020

Wyśmienite

Wczoraj przygotowałam ciasto kefirowe z masą jabłkową, kremem kokosowym, herbatnikami zbożowymi w czekoladzie mlecznej, kremem ananasowym i polewą czekoladową. Takie połączenie składników bardzo smakowało mojej rodzince. A Wy macie ochotę spróbować? Oto niezbędne składniki: 

Ciasto kefirowe
-200 g kefiru
-1/3 szklanki oleju
-1,5 szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-1 jajko
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
-600 g jabłek
-1,5 łyżki cukru
-1 galaretka brzoskwiniowa
-1/3 szklanki wody
-1 łyżeczka cynamonu

Krem 
-1 puszka ananasów
-100 g wiórek kokosowych 
-2 budynie waniliowe
-1 jajko
-2,5 szklanki mleka
-5 łyżek cukru
-200 g masła

Dodatkowo
-torcik zbożowy od Dr Gerard około 18 sztuk
-100 g czekolady mlecznej
-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania: ciasto kefirowe: w jednej misce mieszam mokre składniki, a w drugiej suche, a następnie miksuję wszystko razem. Ciasto przekładam do formy (około 24/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce i przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję cukier oraz cynamon i prażę, aż zmiękną, następnie wsypuję galaretkę i mieszam, aż do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Krem: ananasy odsączam, syrop uzupełniam mlekiem do 1 litra płynu, a owoce kroję. Odlewam pół szklanki płynu i mieszam w nim budynie. Jajko ucieram z cukrem i dodaję rozmieszane budynie. Taką mieszankę wlewam na gotującą się pozostałą część płynu i gotuję budyń. Wystudzony budyń ucieram z masłem i dzielę go na 2 części. Do pierwszej dodaję pokrojone ananasy, a do drugiej wiórki kokosowe. Polewa: czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej. Na ciasto kefirowe wykładam tężejącą masę jabłkową, dalej nakładam krem z wiórkami, układam pokrojone na połówki torciki zbożowe (w małych odstępach) i wykładam krem z ananasami. Wierzch dekoruję polewą robiąc esy floresy. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Aby uzyskać pożądany smak do przygotowania wykorzystajcie podane słodycze od Dr Gerarda. Po prostu w wyśmienite, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz