Dzisiaj specjalnie na Walentynki przygotowałam czekoladowe babeczki w kształcie serduszek z drażami w środku i polewą czekoladową z wiórkami kokosowymi na wierzchu. Pyszne, słodkie, idealne na dzisiejszą okazję. Przygotujcie dla dzieci lub dla ukochanej osoby. Zainteresowani? Oto potrzebne składniki:
Czekoladowe babeczki
-500 g mąki pszennej
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-250 g masła
-350 g cukru
-250 ml mleka
-łyżka aromatu waniliowego
-6 jajek
-300 g deserowej czekolady
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie 170 g
Czekoladowa polewa
-60 ml śmietany 30%
-200 g deserowej czekolady
-wiórki kokosowe 1/2 szklanki
Sposób przygotowania: czekoladowe babeczki: żółtka ucieram z cukrem i masłem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko, sodę, sól, aromat i mąkę. Z białek ubijam pianę i łączę z wcześniej przygotowanym ciastem. Czekoladę rozdrabniam i łączę z masą. Ciasto przekładam do silikonowych foremek w kształcie serduszek, w ciasto wciskam po 3-4 draże, wkładam do piekarnika i piekę około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki odstawiam do wystudzenia. Czekoladowa polewa: śmietanę podgrzewam i dodaję kawałki czekolady, mieszam do momentu, aż czekolada się rozpuści, następnie zdejmuję z palnika, dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Wystudzone babeczki dekoruję polewą i gotowe. Do przygotowania tych babeczek lub innych ciast i deserów wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz