Na zakończenie karnawału przygotowałam w sobotę małą domową imprezę, na którą zakupiłam dużą ilość słodyczy i słonych przekąsek Dr Gerarda, a także przygotowałam między innymi ciasto biszkoptowe z dżemem, brzoskwiniami, kremem mascarpone, rurkami waflowymi, kremem krówkowym oraz polewą. Pyszna uczta dla podniebienia. Spróbujecie? Oto składniki:
Biszkopt
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-¾ szklanki mąki
-7 łyżek oleju
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mielonej kawy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
Krem I
-300 ml śmietanki 30%
-500 g serka mascarpone
-200 g jogurtu greckiego
-30 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-100 ml wody
Krem II
-200 ml śmietanki 30%
-500 g serka mascarpone
-200 g jogurtu greckiego
-400 g masy krówkowej
-20 g żelatyny
-100 ml wody
Polewa
-100 g mlecznej czekolady
-100 g gorzkiej czekolady
-50 ml śmietanki 30 %
-50 g masła
-1 łyżka oleju
Dodatkowo
-słoiczek dżemu brzoskwiniowego
-puszka brzoskwiń w syropie
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z kremem kakaowym 2 opakowania
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno i dodaję porcjami cukry. Następnie dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijam i dodaję po łyżce oleju. Miksuję do rozpuszczenia się cukru. Na końcu dodaję wymieszane mąki z proszkiem oraz kawą i mieszam szpatułką. Przekładam do natłuszczonej formy (25/40 cm) i piekę przez około 30 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzę, a następnie przecinam na 2 blaty. Pierwszy blat umieszczam w blaszce, smaruję dżemem. Brzoskwinie odsączam, kroję na kawałki i rozkładam na dżemie. Krem I: żelatynę rozpuszczam w przegotowanej gorącej wodzie i studzę. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, serkiem i jogurtem. Na końcu wlewam letnią żelatynę i miksuję. Wylewam na brzoskwinie i rozprowadzam. Na kremie układam ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard. Krem II: żelatynę rozpuszczam w przegotowanej gorącej wodzie i studzę. Śmietankę ubijam z serkiem, jogurtem i masą krówkową. Na końcu wlewam letnią żelatynę i miksuję. Masę wykładam na rurki i przykrywam drugim biszkoptem. Polewa: czekolady rozpuszczam w śmietance z masłem i olejem w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Przestudzoną polewą smaruję wierzch ciasta. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz