wtorek, 25 lutego 2020

Smak jak marzenie

 

       Masło klarowane jest to czysty tłuszcz zwierzęcy, otrzymywany z dobrej jakości masła poprzez usunięcie z niego pozostałych składników. W smaku jest delikatne i o lekko orzechowym smaku, który podkreśla smak potraw.
Jest bardzo cenione w każdej kuchni, bardzo często sięgają po nie szefowie restauracji, cukiernicy i alergicy.
Choć możemy zrobić je w warunkach domowych sami, to jest to bardzo pracochłonne i najlepiej kupić je w sklepie z dobrej i znanej firmy, a będziemy zadowoleni. Ja osobiście używam tego masła jak tylko pojawiło się ono w naszych sklepach, choć cenowo przyprawia o zawrót głowy, to warto na nim smażyć, gotować i piec ciasta bo potrawy mają smak jak marzenie....
Również dietetycy polecają je małym dzieciom oraz osobą starszym, które mają problemy z trawieniem. Ale tak naprawdę dla każdego będzie to zdrowy tłuszcz, gdyż masło klarowane wspomaga pracę układu trawiennego i zmniejsza stany zapalne w organiźmie. Ponieważ przez proces klarowania pozbawiamy je zanieczyszczeń oraz wody pozostawiając czysty tłuszcz i dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy.
Masło klarowane nazywane również ghee napewno wykorzystuje w swoich słodyczach Dr Gerard, ponieważ mają te słodkości niepowtarzalny smak, a to można tylko uzyskać w wypiekach i przy produkcji słodyczy z masła klarowanego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz