Ciasto
-100 g mielonych orzechów włoskich
-300 g mąki pszennej
-150 g cukru
-2 łyżeczki sody
-3 jajka
-ananasy z puszki 300 g
-50 g masła
Masa budyniowa
-500 ml mleka
-pół szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe po 40 g
-200 g masła
Polewa
-100 g czekolady deserowej
-2 łyżki masła
Dodatkowo
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem orzechowym 2 opakowania
-posiekane orzechy włoskie pół szklanki
Sposób przygotowania: ciasto: do miski wsypuję mielone orzechy, mąkę, cukier, sodę, dodaję jajka, masło i zmiksowane, odsączone z soku ananasy z puszki. Wszystko razem miksuję. Przekładam do formy (około 31/22 cm), wyrównuję, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut. Po upieczeniu studzę. Masa budyniowa: 350 ml mleka gotuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń. Na gotujące się mleko wlewam rozmieszane budynie i mieszam do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję, porcjami dodaję zimny budyń i ucieram na gładką masę. Na wystudzone ciasto wykładam połowę masy budyniowej, na której rozkładam rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerarda i wykładam resztę masy. Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewam wierzch ciasta i posypuję orzechami. Ciasto przechowuję w lodówce. Znakomicie smakowało z filiżanką kawy, więc zachęcam wszystkich do wypróbowania, a do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze i niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz