Przygotowałam ciasto, które składa się z kruchego spodu, warstwy makowej, kwaskowatego dżemu, rurek waflowych, masy śmietankowej i pokruszonych wafelków na wierzchu. Takie zestawienie smaków bardzo mi smakowało, najlepsze z filiżanką kawy. Może chcecie wypróbować? Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-100 g masła lub margaryny
-170 g mąki
-2 łyżki cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 żółtka
Mak
-300 g mielonego maku
-400 ml mleka
-150 g bakalii
-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
-5 łyżek miodu
-5 jajek
Masa śmietankowa
-250 g serka mascarpone
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-3 łyżki cukru
Dodatkowo
-słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem orzechowym 1,5 opakowania
-wafelki Pryncypałki o nowym orzechowym smaku od Dr Gerard 3-4 sztuki
Sposób przygotowania: na stolnicę wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagniatam jednolite ciasto. Następnie ciasto wykładam na dno formy (około 22/31 cm), wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 18 minut. W garnku gotuję mleko, wsypuję mak, dodaję orzechy i bakalie, odstawiam do wystudzenia, następnie dodaję miód oraz żółtka i mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do maku, mieszam i wykładam na podpieczony spód. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 45 minut. Po upieczeniu odkładam do wystudzenia. Serek mascarpone przekładam do miski, wlewam śmietankę, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę. Zimne ciasto z makiem smaruję dżemem, układam rurki waflowe Rolls Rolls (w równych odstępach) i wykładam masę śmietankową. Wierzch posypuję pokruszonymi wafelkami Pryncypałkami. Do przygotowania wszystkich wypieków wykorzystuję słodycze Dr Gerarda, ponieważ uważam, że są najlepsze, więc polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz