piątek, 28 lutego 2020
„Klarować, czy nie?”
Moi drodzy, od pokoleń przodkowie, babcie, mamy ręcznie wyrabiały masło ze zebranej śmietany i nikt nie narzekał wręcz zachwalał smak takiego masła. Czasy się zmieniły i nagle prawie wszystko powoduje podwyższenie cholesterolu, a w przypadku prawdziwego masła żeby uniknąć tego zjawiska, to należy klarować i o dziwo po procesie klarowania nadal posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
W Indyjskiej diecie masło klarowane określa się jako „ghee” i jest stosowane prawie do wszystkich potraw.
Proces klarowania nie wymaga specjalistycznych umiejętności i w każdej chwili możemy sami włożyć kostkę masła do rondelka i na małym ogniu podgrzewać aż do roztopienia.
Masło klarowane posiada wysoką temperaturę dymienia około 250C i dlatego wyśmienicie nadaje się do smażenia, duszenia, a nawet do pieczenia, ale tak naprawdę po co mamy to robić tzn. piec ciasteczka, skoro naprzeciw wychodzi Dr Gerard z szeroką gamą Ciastek, Słodyczy, Słonych przekąsek. Myślę, a nawet wiem że warto pochylić się nad takimi produktami Dr Gerarda jak: Pryncypałki o nowym orzechowym smaku, Torcik zbożowy, Draże i również wyśmienite ciastka Choco Cool w parze z ciastkami rurki waflowe Rolls, Rolls. Zestaw Słodyczy bez dwóch zdań!
W obecnej sytuacji zamiast piec jakiekolwiek ciasta ciasteczka, to najlepszym pomysłem będzie zakup choćby małego zestawu wybranych Słodyczy Dr Gerarda następnie przygotowanie rondelka z kostką masła w dalszej kolejności zaparzenie kawy i wyłożenie zestawu Słodyczy na talerzyk i dopiero wtedy podpalenie gazu pod rondelkiem.
Sama przyjemność rozkoszować się w Słodyczach Dr Gerarda oczekując na zakończenie procesu klarowania masła, bo co się nie zrobi w celu utrzymania dobrego zdrowia.
„Dwie pieczenie na jednym ogniu”
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz