piątek, 21 lutego 2020

Pyszne ciacho do kawki

Dzisiaj do popołudniowej kawki upiekłam kruche kakaowe ciacho z warstwą słonej masy karmelowej, herbatnikami (z kremem śmietankowym i czekoladą) oraz polewą czekoladową na wierzchu. Wyjątkowo niepowtarzalne i pyszne połączenie smaków w jednym kawałku. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki: 

Ciasto
-pół szklanki cukru 
-kostka masła lub margaryny
-2 niepełne szklanki mąki
-2 łyżeczki czarnego kakao
-szczypta soli
-2 łyżeczki miodu 
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa 
-530 g mleczka zagęszczonego
-pół szklanki cukru
-pół kostki masła lub margaryny 
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-2 łyżeczki soli

Polewa 
-1 tabliczka czekolady deserowej 
-1 tabliczka czekolady mlecznej 

Dodatkowo
-ciastka Choco cool od Dr Gerard z kremem śmietankowym i czekoladą około 36 kostek 

Sposób przygotowania: ciasto: masło rozpuszczam i mieszam z pozostałymi składnikami. Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Formę (około 25/25 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam na formę i równo rozprowadzam, dociskając do formy, a następnie nakłuwam widelcem. Piekę około 25 minut i odstawiam do wystudzenia. Składniki na masę wlewam do garnka i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając do momentu, aż masa będzie gęsta i zmieni kolor. Masę wylewam na ciasto, równo rozprowadzam i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Na zimnej masie rozkładam ciastka Choco cool od Dr Gerard. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i wylewam na wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce minimum 3 godziny przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niepowtarzalne słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz