Mimo. Iż święta nie zapowiadały
się w tym roku zbyt liczne, w zasadzie to z obecnych gości będzie mąż i ja, to
i tak chcieliśmy aby zachowały swój urok, odrobinę tradycji, oraz rodzinną
atmosferę. Dlatego jak co roku przygotowaliśmy koszyczek wielkanocny, w którym
znajdowały się: baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, chleb – ciało Chrystusa, jajko
- znak odradzającego się życia, kiełbasa i wędlina - symbolizują dostatek,
zdrowie i płodność, sól - symbol oczyszczenia, ciasto - metafora umiejętności i
doskonałości, chrzan - znak siły fizycznej i krzepy, na dnie koszyczka
kładziemy białą serwetkę. Koszyczek już czeka na sobotę, mimo, że ze święconką
iść nie możemy. Po przygotowaniu koszyczka mąż zabrał się za przygotowywanie
sernika, którego przepis znalazłam na stronie dr Gerarda moje wypieki.
Składniki
Spód:
Spód:
- 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard
- 75 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka i sok z jednej cytryny
- 300 ml kwaśnej śmietan
Solony
karmel:
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól morska
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować
masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi
ciasteczkami wit’AM dr Gerard.Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia.
Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy.
Solony karmel
Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.
Po tak obfitym dniu przygotowań pora na kawę i ciastka kremówka Dekorowana Śmietankowo - Morelowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz