Koleżanki naszej wnuczki
Nasza mała Ola zaprosiła, swoje koleżanki i wybranych
kolegów, było to bardzo fajne. Biszkopty pasja wiśniowa, pracy torcik od dr.
Gerarda, takimi słodyczami, Ola podjęła swoich gości. Mama Oli jako
niespodziankę zrobiła smaczne ciasto:
Ciasto:
3 szt. jajek
100 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka Proszku
do pieczenia 15 g dr. Gerarda
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju
rzepakowego
Krem:
200 ml wody
1 opak. Galaretki o
smaku bananowym Dr. Gerarda
500 ml śmietanki 30% tł.
(schłodzonej)
3 szt. bananów
Przygotowanie
1
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 160 °C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Mąkę,
proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito, dodaj je do masy jajecznej.
Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
2
Pieczenie
Ciasto przełóż do tortownicy.
Piekarnik
elektryczny: 160 °C
Piekarnik
gazowy: 160 °C
Czas pieczenia: ok.
25 min.
3
Krem
Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp
galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na
sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną
galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj.
4
Formowanie kopca
Z biszkoptu odetnij górną część ciasta, wycinając dół o
głębokości ok. 1 cm, jednocześnie pozostawiając 2 cm od brzegu. Wycięte ciasto
pokrusz i odłóż do miski. Na spodzie wydrążonego ciasta ułóż przekrojone na pół
wzdłuż banany. Przykryj je kremem śmietanowym formując kopiec. Całość dokładnie
obsyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz