wtorek, 28 kwietnia 2020

Kolerzanki naszej wnuczki


Koleżanki naszej wnuczki

 

Nasza mała Ola zaprosiła, swoje koleżanki i wybranych kolegów, było to bardzo fajne. Biszkopty pasja wiśniowa, pracy torcik od dr. Gerarda, takimi słodyczami, Ola podjęła swoich gości. Mama Oli jako niespodziankę zrobiła smaczne ciasto:

 

 

Ciasto:

 

3 szt.  jajek 

100 g  cukru 

100 g  mąki 

1 łyżeczka   Proszku do pieczenia 15 g dr. Gerarda

2 łyżki  kakao 

5 łyżek  oleju rzepakowego 

 

Krem:

 

200 ml  wody 

1 opak.   Galaretki o smaku bananowym Dr. Gerarda

500 ml  śmietanki 30% tł. (schłodzonej) 

3 szt.  bananów 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

 

 

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 °C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito, dodaj je do masy jajecznej. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.

 

 

2

 

Pieczenie

 

 

 

Ciasto przełóż do tortownicy.

 

 Piekarnik elektryczny:  160 °C 

 

 Piekarnik gazowy:  160 °C 

 

 Czas pieczenia: ok. 25 min. 

 

 

3

 

Krem

 

 

 

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj.

 

 

4

 

Formowanie kopca

 

 

 

Z biszkoptu odetnij górną część ciasta, wycinając dół o głębokości ok. 1 cm, jednocześnie pozostawiając 2 cm od brzegu. Wycięte ciasto pokrusz i odłóż do miski. Na spodzie wydrążonego ciasta ułóż przekrojone na pół wzdłuż banany. Przykryj je kremem śmietanowym formując kopiec. Całość dokładnie obsyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz