Na dzisiejszy deserek przygotowałam ciasto biszkoptowe z dżemem porzeczkowym, kremówkami śmietankowo- morelowymi, kremem śmietankowo- czekoladowym i polewą. Przepysznie smakowało z popołudniową kawą. Spróbujecie? Oto składniki:
Biszkopt (piekę 2 takie)
-5 jajek
-170 g cukru
-90 g mąki tortowej
-90 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
-1 l śmietanki 30 %
-2 śmietan-fixy
-300 g czekolady mlecznej
-20 g żelatyny
-około 100 ml wody
Polewa
-1/3 kostki masła
-1 łyżka wody
-1 łyżka kakao
-4 łyżki cukru
Dodatkowo
-ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa od Dr Gerard 20 sztuk
-dżem z czarnej porzeczki około 200 g
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem, Następnie dodaję po jednym żółtku i ubijam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i mieszam chwilę. Przekładam do blachy (30/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 170 stopniach. Drugi biszkopt piekę tak samo. Po wystudzeniu jeden z biszkoptów układam w blaszce, smaruję go dżemem porzeczkowym, układam w równych odstępach ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo - Morelowa Dr Gerarda. Krem czekoladowy: rozpuszczam pokrojone czekolady w połowie śmietanki nad parą, po czym studzę i schładzam. Żelatynę mieszam z gorącą wodą i odstawiam do przestygnięcia. Zimną śmietankę, ubijam ze schłodzoną czekoladą i fixami. Pod koniec wlewam letnią żelatynę, nadal miksując. Masę wykładam między ciastka oraz na ciastka i przykrywam drugim biszkoptem. Polewa: składniki na polewę łączę i podgrzewam ciągle mieszając. Po przestudzeniu smaruję ciasto. Przed podaniem musi być dokładnie schłodzone. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz