piątek, 24 kwietnia 2020
Kochane słonko
Muszę Wam kochani przyznać, że mam serdecznie dość siedzenia w domu. Należę do osób ruchliwych i ciągle coś robiących, a tym bardziej teraz kiedy kochane słonko przygrzewa coraz mocniej. Postanowiliśmy z mężem że jedziemy na działkę, a tam czeka na nas sporo pracy i w ciągu tygodnia przygotowałam sporo smakołyków a dziś z rana nosiło mnie z zamiarem zrobienia ciasta z mlekiem na proszku i ciasteczkami Kremówkami Dekorowanymi Dr Gerarda. I wzięcia go na działkę do kawki. Masa którą uzyskuje się dzięki dodania do niej mleka w proszku jest zdecydowanie warta wypróbowania, bardzo mleczna i słociutka. My taką właśnie bardzo lubimy. Jest ciut podobna do mleka w tubie, ale tę masę można wykorzystać również do innych wypieków. Polecam!!!
Spód
-Ciastka Kremówki Dekorowane Dr Gerarda
Masa
-130 ml mleka
-400 g mleka w proszku
-110 g cukru
-150 g masła
Dodatkowo
-masa krówkowa z puszki
-czekolada
Ciastka Kremówki wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż powstanie brązowa masa przypominająca krówkę. Gotującą się masę należy mieszać jak najrzadziej. Nie przeraźmy się jak lekko się przypali.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzoną masę.
Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Na wyłożone ciasteczka Kremówki wyłożyć masę krówkową, a następnie przełożyć kremem.
Przygotować polewę czekoladową i polać ciasto.
Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz