Sernik na kakaowym spodzie z polewą kajmakową i drażami w mlecznej polewie to pomysł na niepowtarzalny przepis. Przepyszne, słodkie idealne do kawy. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Kakaowy spód
-1 szklanka mąki pszennej
-2 żółtka
-3 łyżki kakao
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-pół kostki masła
Masa serowa
-750 g twarogu półtłustego
-2/3 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-4 jajka
-pół kostki masła
-1 szklanka rodzynek
-3 łyżki śmietany
Dodatkowo
-1 puszka masy kajmakowej
-draże w mlecznej czekoladzie od Dr Gerard około 100 g
Sposób przygotowania: kakaowy spód: wszystkie suche składniki wsypuję do miski, dodaję żółtka oraz rozpuszczone masło i zagniatam. Formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na około godzinę. Twaróg mieszam z cukrami, roztopionym masłem, śmietaną oraz jajkami. Dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się składników, na końcu dodaję rodzynki i mieszam. Kakaowe ciasto wykładam na blaszkę (24/30 cm). Następnie wylewam masę serową i piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 90 minut. Upieczony i wystudzony sernik smaruję masą kajmakową. Wierzch posypuję drażami i gotowe. Sernik przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz