wtorek, 28 kwietnia 2020

Budyniowy przysmak.

Taki prosty przepis na bardzo dobre ciasto, które zawsze się udaje i naprawdę wszystkim zawsze bardzo smakuje.  Po prostu rewelacja
Masa czekoladowa
Składniki
-1 l mleka,  po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
-3 łyżki ciemnego kakao,  2 żółtka,  1 szklanka cukru
Pozostałe składniki
-2 paczki ciastek, biszkopty  Pasja wiśniowa Dr Gerarda
-250 g masła, słodkie kakao  do posypania
Przygotowanie
1.   Gotujemy budyń.
Odlewamy półtorej szklanki mleka. W tym mleku dokładnie mieszamy mąki, kakao, cukier i żółtka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy mieszankę wcześniej przygotowaną energicznie mieszając.
Budyń studzimy. Ucieramy dokładnie masło dodając do niego po łyżce wystudzonego budyniu
2   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę biszkoptów Pasja wiśniowa Dr Gerarda  i warstwę masy budyniowo-kakaowej, na to kolejną warstwę biszkoptów Pasja wiśniowa Dr Gerarda i masa budyniowo-kakaowa.
Wierch ciasta posypujemy słodkim kakaem, albo jeśli mamy to mogą być wiórki czekoladowe.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a najlepiej na całą noc.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz