wtorek, 14 kwietnia 2020

Święta Wielkanocne


W tym roku święta Wielkanocne odbyły się w ścisłym gronie rodzinnym. W tych trudnych chwilach łączyliśmy się telefonicznie i przez łącze Internetu z najbliższymi. Gospodynie domowe postarały się udekorować stół wielkanocny smacznymi daniami. Królowały jajka w różnych odsłonach. W zależności od tradycji. U nas w tym roku jajka faszerowane łososiem i pieczarkami. Wszyscy czekali z niecierpliwością na wielkanocne ciasta. Niestety w tym roku skromnie, bo tylko dwa ciasta. Babka cytrynowa i ciasto z ananasami, które szybko znikło ze stołu dlatego podaje przepis.
składniki na biszkopt; 1,5 szk. mąki, szk. cukru, 6 dużych jaj, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy stopniowo dodając żółtka i cukier. Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Łyżką mieszamy składniki i wlewamy do brytfanki. Pieczemy około 45 minut.
Masa; 500 ml. śmietanki kremówki, galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance gorącej wody, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, puszka ananasów, Do dekoracji draże produkcji Dr. Gerarda. Śmietanę ubijać z cukrem stopniowo dodając serek. Gdy już będzie sztywna masa wlać tężejącą galaretkę. Ananasy pokroić i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przekroić na dwie części. Spód nasączyć sokiem z ananasów i rozłożyć masę. Trochę zostawić na wierzch ciasta. Przykryć drugim biszkoptem. Wysmarować resztę masy i udekorować drażami. Są to malutkie kruche ciasteczka, które często goszczą na naszym stole.  Smacznego      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz