W tym roku święta Wielkanocne odbyły się w ścisłym gronie
rodzinnym. W tych trudnych chwilach łączyliśmy się telefonicznie i przez łącze
Internetu z najbliższymi. Gospodynie domowe postarały się udekorować stół
wielkanocny smacznymi daniami. Królowały jajka w różnych odsłonach. W
zależności od tradycji. U nas w tym roku jajka faszerowane łososiem i
pieczarkami. Wszyscy czekali z niecierpliwością na wielkanocne ciasta. Niestety
w tym roku skromnie, bo tylko dwa ciasta. Babka cytrynowa i ciasto z ananasami,
które szybko znikło ze stołu dlatego podaje przepis.
składniki na biszkopt; 1,5 szk. mąki, szk. cukru, 6 dużych
jaj, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy stopniowo dodając żółtka i cukier. Na
koniec delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do
pieczenia. Łyżką mieszamy składniki i wlewamy do brytfanki. Pieczemy około 45
minut.
Masa; 500 ml. śmietanki kremówki, galaretka cytrynowa rozpuszczona
w szklance gorącej wody, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki
cukru pudru, puszka ananasów, Do dekoracji draże produkcji Dr. Gerarda. Śmietanę
ubijać z cukrem stopniowo dodając serek. Gdy już będzie sztywna masa wlać
tężejącą galaretkę. Ananasy pokroić i delikatnie połączyć z masą. Ciasto
przekroić na dwie części. Spód nasączyć sokiem z ananasów i rozłożyć masę.
Trochę zostawić na wierzch ciasta. Przykryć drugim biszkoptem. Wysmarować resztę
masy i udekorować drażami. Są to malutkie kruche ciasteczka, które często
goszczą na naszym stole. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz