Po długiej przerwie w odwiedzinach znajomych,
usłyszałam dzwonek do frzwi, okazało się że to moja najlepsza przyjaciółka
przyszła na niezapowiedzianą kawę. Przyniosła ze sobą ciastka Pryncytorcik Dr Gerarda.
Jednak obie smakoszki słodyczy uznałyśmy, że jedne ciasteczka to dla nas zbyt
mało. Szybko znalazłyśmy na stronie dr Gerarda ciekawy deser, który zrobiłyśmy
dość szybko i mogłyśmy już spokojnie usiąść do kawki i ploteczek.
PICCOLO E
DOLCE
Składniki
Spód –
idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:
- 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
- 75g rozpuszczonego masłaMasa serowa z dynią – gwóźdź programu:
- 150g dyni
- 100g mascarpone
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z ¼ laski wanilii
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- 3 nieduże jajka
Mus
czekoladowy:
- 250ml śmietanki 36%
- 100g deserowej czekolady
- kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek
Frużelina
wiśniowa:
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 50ml rumu
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 2-3 ziarna kardamonu
- szczypta cynamonu
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody
Sposób przygotowania
Spód:Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam ceramicznych kokilek).
Masa serowa z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa.
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje.
Do dekoracji użyłam ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz