Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Masa
-200 g masła lub margaryny
-pół szklanki mleka
-2 szklanki mleka w proszku
-pół szklanki cukru
Krem
-250 g serka mascarpone
-100 g mlecznej czekolady
-150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie opakowanie 320 g
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z cukrem na sztywną pianę, miksując dodaję po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam z masą jajeczną. Przelewam do formy (20/20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Masa: gotuję mleko z cukrem i studzę. Miękkie masło ucieram, dodaję na przemian wystudzone mleko i mleko w proszku. Gotową masę wykładam na biszkopt. Masę posypuję sporą ilością draży w mlecznej czekoladzie (zostawiam trochę na wierzch). Krem: śmietankę podgrzewam, dodaję posiekaną czekoladę, mieszam do jej rozpuszczenia i studzę. Serek mascarpone miksuję i dodaję porcjami masę czekoladową. Krem wykładam na draże. Wierzch posypuję pokruszonymi drażami. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz