środa, 15 kwietnia 2020

Szybkie ptaki

Moim dzieciom przypomniało się, że w ubiegłym roku przez całe lato nie mieliśmy żadnej muchy, ani dręczących ludzi komarów. Były z tego powodu bardzo szczęśliwe ,tak samo jak my z żoną Asią. Dzieciaki zadawały nam mnóstwo pytań co się stało z owadami. Wyjaśniłem im , że to dzięki ptakom, które nazywają się jerzykami. I znwu polała się lawina pytań, na które nie potrafiłem odpowiedzieć. Razem z Asią i dwójką naszych ciekawskich dzieci usiedliśmy przy komputerze. W przeglądarce internetowej wpisaliśmy hasło :ptaki jerzyki i wyskoczyło na ich temat bardzo dużo informacji. Żona wiedziała ,że jak zawsze robię coś z dzieciakami ,to lubimy zajadać nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard,wiec nam je przyniosła. Dowiedzieliśmy się, że w locie poziomym jerzyki osiągają prędkość 170 180km/h. Dziennie zjadają 20 tyś. owadów ponieważ podczas szybkiego lotu mają cały czas szeroko otwarty dziób. Dowiedzieliśmy się również ,że ptaszek ten jest bardzo podobny do jaskółki ,lecz najbliższym jego krewnym jest koliber. Po kilkunastu minutach spędzonych przed komputerem dowiedzieliśmy się również ,że jerzyki w Polsce spędzają 4 miesiące od maja do sierpnia. Jak już zaspokoiliśmy swoją ciekawość z przeglądarki internetowej o tych szybkich ptakach ,to wybraliśmy się do cukierni na muffiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard.."Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki
3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz