Pyszne ciasta świąteczne
Jak co roku, Zosia lubi błysnąć na święta nowym wypiekiem
dla domowników nieznanym ze strony http://drgerard.eu/przepisy.
Tym razem naprawdę nikt tego przysmaku nie znał, oto podaję przepis:
ciasto:
✓Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak od dr.
Gerarda
1 opakowanie
✓ miód
2 łyżki
✓ cukier puder
0.75 szklanki
✓ jajka
3 sztuki
✓ soda
1 łyżeczka
✓ mąka
700 gramów
krem:
✓ kasza manna
8 łyżek
✓ mleko 2%
750 mililitrów
✓ cukier
120 gramów
✓ cukier puder
60 gramów
✓Kostka do pieczenia Kasia
200 gramów
✓ cukier wanilinowy
1 opakowanie
polewa:
✓Kostka do pieczenia Kasia
100 gramów
✓ cukier
5 łyżek
✓ kakao
2 łyżki
✓ kwaśna śmietana 18%
2 łyżki
✓ woda
1 łyżka
✓ posiekane orzechy włoskie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Do garnka wkładamy Kasię, miód, cukier puder i
rozpuszczamy. Do mąki dodajemy jajka, sodę i ostudzoną rozpuszczoną Kasię z
miodem i cukrem. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i
pieczemy cztery równe placki w blaszce na pergaminie. Każdy placek pieczemy
osobno. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 13-15
minut.
Krok 3
Krem: W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kaszę
mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając,
doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstniejącego
budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Kasię ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Następnie
dodajemy porcjami krem z kaszy cały czas miksując, aby masa była jednolita.
Wystudzoną masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch
ostatniego placka przygotowujemy polewę.
Krok 5
Polewa: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do
garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia, aby
polewa zgęstniała.
Krok 6
Polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na
min. 24 godziny
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz