piątek, 24 kwietnia 2020

Pyszne ciasta świaąteczne


Pyszne ciasta świąteczne

 

Jak co roku, Zosia lubi błysnąć na święta nowym wypiekiem dla domowników nieznanym ze strony http://drgerard.eu/przepisy. Tym razem naprawdę nikt tego przysmaku nie znał, oto podaję przepis:

 

 

 

 

 

ciasto:

 

 

 

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak od dr. Gerarda

 

 1 opakowanie

 

 

 

 

miód

 

 2 łyżki

 

 

 

 

cukier puder

 

 0.75 szklanki

 

 

 

 

jajka

 

 3 sztuki

 

 

 

 

soda

 

 1 łyżeczka

 

 

 

 

mąka

 

 700 gramów

 

 

krem:

 

 

 

kasza manna

 

 8 łyżek

 

 

 

 

mleko 2%

 

 750 mililitrów

 

 

 

 

cukier

 

 120 gramów

 

 

 

 

cukier puder

 

 60 gramów

 

 

 

 

Kostka do pieczenia Kasia

 

 200 gramów

 

 

 

 

cukier wanilinowy

 

 1 opakowanie

 

 

polewa:

 

 

 

Kostka do pieczenia Kasia

 

 100 gramów

 

 

 

 

cukier

 

 5 łyżek

 

 

 

 

kakao

 

 2 łyżki

 

 

 

 

kwaśna śmietana 18%

 

 2 łyżki

 

 

 

 

woda

 

 1 łyżka

 

 

 

 

posiekane orzechy włoskie

 

 100 gramów

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie krok po kroku

 

 

 

 

Krok 1

 

Ciasto: Do garnka wkładamy Kasię, miód, cukier puder i rozpuszczamy. Do mąki dodajemy jajka, sodę i ostudzoną rozpuszczoną Kasię z miodem i cukrem. Całość mieszamy na jednolitą masę.

 

 

 

Krok 2

 

Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blaszce na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 13-15 minut.

 

 

 

Krok 3

 

Krem: W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kaszę mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstniejącego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

 

 

 

Krok 4

 

Kasię ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami krem z kaszy cały czas miksując, aby masa była jednolita. Wystudzoną masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.

 

 

 

 

Krok 5

 

Polewa: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia, aby polewa zgęstniała.

 

 

 

Krok 6

 

Polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godziny

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz