środa, 15 kwietnia 2020
Z wnuczką w domu
Wiadomo, że szkoły i przecz kola są zamknięte. Córka chodzi do pracy a ja z żoną w tym czasie zajmujemy się wnusią. Wymyślam jej różne zabawy a by jej ten czas jakoś zleciał. Bardzo lubi kolorować więc ma jakieś zajęcie, jak jej się znudzi to grany w piłkę. Układamy też puzle przytym się delektujemy słodyczami od firmy Doktora Gerarda.Ostatnio kupiłem ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa Od firmy Doktor Gerard.Jak nie ma słodyczy to pieczemy bardzo lubi pomagać. Upiekliśmy limpone z strony Doktora Gerarda.WychodzĘ TEŻZ WNUCZKĄ NA CHWILĘ PRZED BLOK A BY ZŁAPAŁA ŚWIERZEGO POWIETRZA, I TAK UPŁYWA NAM DZIEŃ. Składniki
SPÓD:
• 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard
• 60 g masła
• łyżeczka ekstraktu cytrynowego
MASA SEROWA:
• 700 g serka mascarpone
• 100 g białej czekolady
• łyżeczka cukru cytrynowego
• łyżeczka cukru pudru
• łyżeczka cukru waniliowego
• starta skórka z 1 cytryny
• 4 łyżeczki żelatyny
• starta skórka z 1 cytryny
• garść malin (albo więcej)
• pół szklanki gorącej wody
• 1 fix do śmietany
• 6 ciastek- Mafijne Lemon
LEMON CURD:
• 1 cytryna
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 50 g cukru
• 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
• 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego
• 1 łyżeczka żelatyny
• 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
SPÓD WYKONANIE:
Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
MASA SEROWA WYKONANIE:
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
LEMON CURD WYKONANIE:
Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz