poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Pyszny dodatek

Przygotowałam na niedzielę bardzo proste, a zarazem efektowne ciasto z masą jabłkową, słodziutką masą orzechową i waflami w czekoladzie mlecznej oraz polewą. Idealny dodatek do popołudniowej kawki lub herbatki. Może i Wy wypróbujecie? Oto składniki: 

Kruche ciasto
-30 dag mąki
-20 dag masła
-pół szklanki cukru pudru
-3 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
-75 dag jabłek
-4 łyżki cukru
-1 łyżka cynamonu 

Masa orzechowa
-25 dag mielonych orzechów włoskich
-1 szklanka gorącego mleka
-20 dag masła
-20 dag cukru pudru

Polewa
-1/4 kostki margaryny
-2 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka

Dodatkowo
-ciastka Pryncytorcik od Dr Gerard 12 sztuk

Sposób przygotowania: kruche ciasto: masło łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części i piekę dwa placki w blaszce (około 20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 25 minut. Masa jabłkowa: obieram i ścieram na tarce jabłka. Przekładam do garnka, podlewam wodą i przez chwilę prażę. Do jabłek dodaję cukier wg uznania oraz cynamon i mieszam. Masa orzechowa: zmielone orzechy zalewam szklanką gorącego mleka, mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem na puch, następnie stopniowo dodaję wystudzone orzechy i dokładnie ucieram. Wystudzoną masę jabłkową wykładam na jedno kruche ciasto i przykrywam drugim ciastem. Gotową masę orzechową wykładam na ciasto, w masie orzechowej zanurzam (do połowy) ciastka Pryncytorcik (pokrojone na kawałki). Polewa: wszystkie składniki polewy podgrzewam, mieszam do rozpuszczenia, a następnie polewam wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Pyszne, polecam i życzę smacznego! Dla uzyskania smaku i wyglądu do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz