czwartek, 30 kwietnia 2020

Na majówkę


    Prosty i szybki przepis na słodycz do kawy na majówkę znalazłam na moich karteczkach w zeszycie z przepisami.
Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach Pasja Dr Gerarda. A tak mi się ostatnio marzyło ciasto z truskawkami. A marzenia trzeba realizować, przełożyłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodał czysty alkohol i świeży sok z pomarańczy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Moja rodzinka twierdzi, że jest to po prostu owocowe tiramisu.

Składniki
-400 g biszkoptów Pasja Dr Gerarda
-800 g truskawek umytych i obranych
-1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek
-2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 i 1/3 szklanki kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-5 łyżek czystej wódki
-1 galaretka truskawkowa

Blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
Sok z pomarańczy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.
Truskawki pokroić na plastry.
Do serka mascarpone dodać czystą wódkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dno blaszki wyłożyć Biszkoptami Pasja i polać połową konfitury z sokiem.
Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać.
Na kremie położyć truskawki.
Na truskawkach położyć biszkopty Pasja i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki.
Blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz