środa, 29 kwietnia 2020

Wyśmienite

Oryginalne zestawienie maku, kokosu, kremu budyniowego, biszkoptów z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą oraz cytrynową galaretką na wierzchu. Ciasto bardzo smakowało mojej rodzince. Może i Wy wypróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Ciasto 
-5 białek
-3/4 szklanki cukru
-pół szklanki suchego maku
-15 dkg wiórek kokosowych
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-5 żółtek
-25 dkg margaryny

Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard 20 sztuk 
-2 galaretki cytrynowe 

Sposób przygotowania: galaretki cytrynowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do tężenia. Ciasto makowo-kokosowe: białka oddzielam od żółtek, stopniowo dodaję cukier, żółtka, suchy mak, kokos, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i powoli mieszam. Ciasto wlewam do formy (około 24/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: odlewam pół szklanki mleka i mieszam w nim żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko gotuję z cukrami. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i chwilę gotuję do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram i łączę stopniowo z zimnym budyniem. Na ciasto makowo-kokosowe wykładam krem, układam biszkopty Pasja wiśniowa (w równych odstępach). Biszkopty zalewam tężejącą galaretką. Podaję po dokładnym schłodzeniu gdy galaretka całkiem stężeje. Do przygotowania przepisu wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a ciasto wyśmienite. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz